luni, 1 decembrie 2008

Scarile termometrice

Temperatura este o proprietate fizica ce caracterizeaza starea de racire sau de incalzire a diferitelor corpuri din natura.

Daca rezervorul unui termometru se introduce intr-o incinta in care se gaseste gheata in curs de topire, coloana termometrica se va contracta si va atinge o valoare minima care va ramane constanta. Aceasta valoare, notata cu 0 va constitui primul "punct fix". Daca rezervorul aceluiasi termometru se plaseaza in vaporii de apa ai unui lichid aflat in stare de fierbere, coloana termometrica se va dilata si va atinge o valoare minima care va ramane, de asemenea, constanta. Aceasta valoare, notata cu 100 reprezinta cel de-al doilea "punct fix". Intervalul dintre cele doua puncte reprezinta scara termometrica.

Savantul suedez Andres Celsius imparte scara termometrica in 100 de parti egale, in timp ce fizicianul francez Rene-Antoine Ferchault de Reaumur imparte scara termometrica in 80 de parti egale, astfel incat gradul celsius este mai mic decat gradul reaumur. Fizicianul german Daniel Gabriel Fahrenheit imparte scara termometrica in 180 de parti egale, el notand primul punct fix cu 32, iar cel de-al doilea punct fix cu 212.

C/ 100 = R/ 80 = F-32/ 180; C/ 5 = R/4 = F-32/ 9.

Temperatura 0 K este numita zero absolut si este punctul in care moleculele si atomii au cea mai mica energie termica. De obicei se folosesc doua scari de temperatura, scara Celsius, cu precadere in tarile europene si scara Fahrenheit, in Statele Unite. Acestea se definesc cu ajutorul scarii Kelvin care constituie scara fundamentala a temperaturilor in stiinta si tehnica.

Un grad Celsius reprezinta a 1/273,16-a parte din intervalul cuprins intre punctul triplu al apei (0,01 grade C) si punctul de zero absolut (-273,15 grade C), la presiune normala. Raportul de conversiune:

TC =TK - 273,15.
TF = TK - 459,67

Formule pentru transformarea temperaturii exprimata in grade Celsius

Convertire din/in Formula
Celsius - Fahrenheit grade F = grade C × 1,8 + 32
Fahrenheit - Celsius grade C = (°F - 32) / 1,8
Celsius - Kelvin K = °C + 273,15
kelvin - Celsius grade C = K - 273,15.

Bibliografie:
- www.meteo.ro

Niciun comentariu: